Olemme koonneet listan kysymyksistä, joita kohtaamme usein työssämme. Toivottavasti löydät niistä avun ongelmaasi. Jos kuitenkin käy niin, että ongelma ei ratkea, otathan yhteyttä suoraan meihin.

Ystäväni on keliaakikko, mitä voin tarjota hänelle?

Keliaakikko ei voi käyttää elintarvikkeita, jotka sisältävät vehnää, ohraa tai ruista. Niiden valkuaisaine – gluteeni – aiheuttaa hänelle vakaviakin oireita. Korvaavina viljoina gluteenittomassa ruokavaliossa käytetään esimerkiksi tattaria ja maissia. Useimmat keliakiaa sairastavat voivat käyttää gluteenitonta kauraa, mutta varmista asia aina ennen tarjoamista.
Vuohelan tuotteet ovat turvallinen valinta, sillä ne ovat kaikki gluteenittomia ja yhtä maukkaita kuin tavallisetkin leivät ja leivonnaiset. Hyvä idea on varata pakkaseen esimerkiksi Kauraporkkanasämpylöitä ja Mustikkarahkapullia, niin sinulla on aina helppoa tarjottavaa. Kokeile myös gluteenittomia taikinapakasteita tai jauhoseoksia, niin saat uunituoretta tarjottavaa helposti!

Keliakia on eri asia kuin vilja-allergia, joka on yliherkkyyttä viljan proteiineille.

Ovatko kaikki Vuohelan tuotteet gluteenittomia?

Kyllä. Käytämme tuotteissamme vain gluteenittomia viljoja (tattari ja riisi) sekä suomalaista gluteenitonta kauraa.

Olen keliaakikko, mutta voin syödä kauraa. Sopiiko käyttämänne kaura keliaakikoille?

Kyllä. Käytämme gluteenitonta kauraa, joka se on viljelty, korjattu, kuljetettu, varastoitu, valmistettu ja käsitelty niin, että kaura ei missään vaiheessa joudu kosketuksiin vehnän, ohran tai rukiin kanssa. Gluteeniton kauramme on suomalaista.

Käytättekö suomalaisia raaka-aineita?

Käytämme suomalaisia raaka-aineita niin paljon kun mahdollista. Pääraaka-aineina käytetyt tattarijauhot ja -hiutaleet sekä gluteenittomat kaurahiutaleet tulevat Suomesta. Lisäksi suosimme suomalaisia marjoja.

Käytättekö palmuöljyä?

Pyrimme välttämään palmuöljyn käyttöä, mutta osa raaka-aineista sisältää palmuöljyä. Usein kasvimargariineissa käytetty rasva on peräisin rypsistä ja/tai palmusta. Perunahiutaleissa käytettävä emulgointiaine E471 on palmuperäinen. Lopputuotteessa palmuöljyn määrä on hyvin pieni.

Sekä kasvimargariinin että perunahiutaleen toimittajamme ovat Roundtable of Sustainable Palm Oilin (RSPO) jäseniä. RSPO kehittää periaatteita kestävälle palmuöljyn tuotannolle. Myös Fazer on RSPO:n jäsen.

Mitä ovat Ksantaani, Psyllium ja Tapioka?

Ksantaani (E415) on sokerista valmistettava luontainen sakeuttamisaine. Gluteenittomassa leivonnassa ksantaani korvaa vehnäjauhon sitkon taikinoissa, antaa kuohkeutta ja tekee leivän kuoresta rapean.

Psyllium on gluteenittomassa leivonnassa käytettävä apuaine, joka parantaa jauhojen leipoutuvuutta ja sitkopitoisuutta. Se tekee leivonnaisesta kuohkeamman, mehevämmän ja vähemmän murenevan. Mauttomana se ei tuo leivonnaisiin sivumakuja. Psyllium jauhetaan ratamosukuisen, intialaisen plantago-kasvin siemenistä. Psylliumin kuitupitoisuus on huikea: noin 80 %. Siksi se on hyvä kuitulisä myös ruuanlaittoon.

Tapiokatärkkelys on maniokkikasvin juurimukulasta valmistettavaa jauhetta. Sitä käytetään tärkkelyksen tapaan suurustamiseen. Tapioka on luonnostaan gluteeniton raaka-aine.

Mistä tuotteitanne voi ostaa?

Tuotteitamme on saatavilla hyvin varustelluista vähittäiskaupoista. Jos et löydä tuotteitamme kaupasta, suosittelemme esittämään tuotetoiveen kauppiaalle tai myymälänhoitajalle.

Mistä saan lisätietoa ruokavalioista?

Ruokavalioista saa hyvin lisätietoa esim. Keliakialiiton, Allergia-, iho- ja astmaliiton sekä Diabetesliiton kautta.